Prečo blogovať

Prečo som sa rozhodol písať blog? Založil som internetové kníhkupectvo a venujem sa aj ďalším projektom, ktoré ma v určitej miere formujú. Moje aktivity mi prinášajú ako starosti, tak aj radosti. Každý deň spoznávam nových ľudí a riešim zaujímavé otázky. Blog je prostriedok, ako sa o tieto zážitky a nové skúsenosti podeliť s inými ľuďmi. Je to prostriedok k tomu , aby ste mi poradili, skritizovali ma a po prípade sa nechali inšpirovať.
Takéto svoje zážitky má ale každý jeden z nás a je úplne jedno či ste politik, záhradkár, podnikateľ alebo kuchár. Každý z nás zažíva zaujímavé zážitky, o ktoré stojí sa podeliť a určite si nájdeme svoje väčšie či menšie publikum ,ktoré nás bude sledovať a naše príbehy ho budú zaujímať. 

Osobne sledujem zopár blogerov, o ktorých sa už dnes dá povedať, že patria medzi osobnosti. Jednou z nich je John Vanhara. Jeho blog podnikanivusa.com sledujem pravidelne a teším sa hlavne na jeho video príspevky. John žije a podniká v USA a je tiež autorom knihy Podnikání v USA, ktorá vznikla aj vďaka jeho blogu. 


Ďalšou osobnosťou je Tomáš Hajzler. Pre mňa opäť jedna veľmi inšpirujúca osoba, ktorá okrem textu prispieva rovnako ako John aj videom. Najradšej mam seriál Snídaně a Postřehy z Matrixu. Tomáš je človek, ktorý razí myšlienku slobody v práci a stojí za vydaním kníh ako Štěstí doručeno, Svoboda v práci alebo Podivín. Jeho príspevky, či už písané články alebo videá, sú veľmi inšpiratívne a stoja za zamyslenie. Jednoznačne navštívte jeho blog blog.peoplecomm.cz


A ako dôkaz toho, že blogovať sa dá skutočne o všeličom, je bloger z ďalekej Austrálie. ktorý je v noci taxikárom, cez deň spí a vo voľnom čase píše svoj blog cablog.com.au. Autorom blogu je Adrian Neylan a opisuje v ňom svoje zážitky z práce, ktoré sa mu prihodia ako taxikárovi v austrálskom Sydney. Rozhovor s Adrianom natočil David Meerman Scott, autor knihy Nové pravidlá marketingu a PR, ktorý mimochodom tiež bloguje a po pár rokoch blogovania (v dobe, keď sa Facebook vo svete ešte len rozbiehal) si za peniaze zarobené popri práci práve vďaka svojmu blogu kúpil auto!


Ak môže Adrián ako taxikár tvoriť zaujímavý obsah pre svoje publikum ,tak prečo by sme ho nemohli tvoriť aj my? Pokiaľ máme možnosť zverejniť svoje názory, skúsenosti a zážitky, ktoré budú prínosné a zaujímavé alebo zábavné pre naše publikum, tak prečo túto možnosť nevyužiť? Skúsme niečo zmeniť. Nebuďme ďalšími konzumentmi obsahu a myšlienok niekoho iného. Skúsme byť tými, kto obsah produkuje a vytvorme si vlastné publikum a užívajme si vlastných fanúšikov!
"Váš blog bude ako váš domov, otvorený bez výnimiek pre každého, kto vás nájde. Slúži taktiež ako úložný priestor pre všetok obsah, ktorý vytvoríte. V podstate predstavuje archív, kde môžu ľudia vidieť, ako ste sa vyvíjali a rástli. Je to miesto, kde môžete rozprávať tak hlasno, dlho, často a do podrobností, ako len chcete."
Pokiaľ už ale máte svoj blog, nech je o čomkoľvek, nechajte mi prosím pod článkom komentár s linkom. Rád sa na váš blog pozriem a dozviem sa niečo zaujímavé. 

(citát bol použitý z knihy Roztoč to!)

6 komentárov:

  1. Žeby som začal blogovať aj ja?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už som mal tú možnosť čítať niektoré tvoje články a preto verím Rasťo že by to bolo zaujímavé čítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Díky za odkaz na Cablog - na ten jsem zatím nenarazil a čte se to fakt dobře :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mohol by si niekedy napisat aj o slovenskom blogu alebo venovat clanok len vylucne slovenskym blgom. popremyslaj o tom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za komentár. Ak natrafím na niečo zaujímavé tak o tom určite napíšem.

      Odstrániť
  5. Kedysi, keď ešte slovo "blog" neexistovalo, som písal blog, ale potom ma priveľa povinností od toho dostalo preč. Silne ale uvažujem, že sa k písaniu blogu opäť vrátim, zatiaľ sa venujem pomoci blogerke píšucej o zdraví a strave na http://dobreazdrave.cz a dosť ma to zamestnáva. Tak, že nemám čas písať blog o svojom hobby, depronových modeloch lietadiel, dosť ho zanedbávam.
    Ale tento článok ma posmelil aby som to zmenil. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť