Ako sa rozhodujeme?

Hovorí sa, že úspešní ľudia sa rozhodujú rýchlo a svoje rozhodnutia nemenia. Neúspešný ľudia sa zas nevedia rozhodnúť a svoje rozhodnutia často krát menia. Pokiaľ ale ide o peniaze, tak väčšina rýchlych rozhodnutí je nesprávna. A nemá to dokonca nič spoločné s finančnou gramotnosťou. Problémom sú vstupné informácie. Pokiaľ vám obchodník núka hypotéku, ponúka vám jej výhody a plusy. Obchodníci predávajúci (nielen) finančné produkty zbytočne nezaťažujú klienta s technickými informáciami. Po prvé to môže kaziť obchod a po druhú tomu klient nerozumie (vo väčšine prípadov to ani len nechce počuť) Obchodník teda hovorí len to čo chce klient počuť.

V takomto prípade by sme nemali mať problém rýchlo sa rozhodnúť. Môžme si porovnať niekoľko hypoték od rôznych bánk. V skutočnosti len porovnávate rôznych obchodíkov a ich schopnosť sa predať. Opäť sa dokážete rýchlo rozhodnúť pre možnosť, ktorá sa vám zdá najvýhodnejšia. 

Ostáva sa ale pozastaviť nad skutočnosťou, ako rýchlo dokážeme spraviť rozhodnutie, ktoré môže niesť následky po zvyšok nášho života. 

Keby som sa mohol rozhodnúť ešte raz, tak by som sa rozhodol inak! Koľko krát ste už chceli zmeniť svoje rozhodnutie? Nestáva sa to len pri výbere smartfónu, nových topánok alebo obedu v reštaurácií. Podobnú vetu si mnoho ľudí  položí po roku ako začali čerpať hypotéku. Rok po tom ako ste si kúpili nové auto. V horšom prípade si to poviete po roku manželstva.

Všetko sú to rozhodnutia, ktoré dokážeme urobiť v priebehu pár sekúnd, minút, hodín, dní ale dokážu ovplyvniť roky, desaťročia, ale aj zvyšok nášho života.
"Dajte dohromady všetky fakty. Vôbec sa nepokúšajte začať riešiť nejaký problém, pokiaľ nesústredíte všetky fakty a nevyhodnotíte ich nestranným spôsobom."
Dale Carnegie

Úspešný ľudia sa možno rozhodujú rýchlo vo väčšine prípadoch, určite to ale neplatí o peniazoch! Pri rozhodovaní, ktoré môže mať dlhotrvajúce následky a ovplyvní váš život na dlhú dobu si aj vy dajte na čas. Vyhraďte si čas špeciálne na túto príležitosť. Vyhraďte si čas na príležitosť premýšľať o krokoch, ktoré podniknete a ktoré vám zmenia život. Aj keď sa vám odpovede naskytnú v priebehu niekoľkých minút a budú sa vám zdať úplne správne a logické alebo dokonca jediné možné, dajte si na čas! Nechajte si všetky možnosti prejsť hlavou a po určitom čase sa s k ním opäť vráťte. Budete sa čudovať aké nové možnosti sa naskytnú.

Nezabudnite pri premýšľaní využívať čas, samotu a ticho! Tieto 3 veci vám pomôžu správne sa rozhodnúť.

Pred tým, než sa pustíte do rozhodovania a premýšľania nad možnosťami, ktoré máte, nezabudnite zozbierať tie správne informácie. Času, samote a tichu ešte predchádza zber správnych informácii. Len vtedy sa môžme priblížiť k tomu najsprávnejšiemu rozhodnutiu, ktoré do budúcna nebudeme ľutovať. Koľko krát v živote ste si už povedali:
 
"Vtedy som spravil veľmi dobré rozhodnutie. Dnes by som ho spravil opäť."

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára