Čo si ľudia myslia o finančnom vzdelávaní

Posledné dni som si začal všímať reakcie a komentáre k príspevkom o finančnom vzdelávaní. K seminárom a knihám, ktoré majú za úlohu zvýšiť finančné IQ. Okrem mnoho kladných reakcií som narazil aj na negatívne. Nie je na tom nič zvláštne. Každý ma totiž vlastný názor a niekomu nemusí vyhovovať téma, autor alebo prednášajúci. Niektoré reakcie ale zaskočia. Zamyslel som sa, aký postoj k peniazom musí mať človek s podobnými reakciami.
"Peníze jsou "legálním" prostředkem, který umožňuje žít na úkor druhých." 
"Bohatí sú preto bohatí, lebo na nich robia všetci ostatní. A práve tí, ktorí na nich robia, nezaslúžia si ani minimálnu mzdu, z ktorej by dôstojne prežili. Veď je to do neba volajúce: NOVODOBÉ OTROCTVO. Veď nech skúsia páni milionári vyžiť aspoň 2 mesiace z 300 eur." 
"PICOVINA PODLA MNA. FINANCNE VZDELANIE NEPOTREBUJES, KED VIES RATAT DO DESAT. V PRINCIPE DNES IDE O TO AKO Z LUDI DOSTAT CO NAJVIAC PENAZY, A NIE O TO, CO V SKUTOCNOSTI POTREBUJEME." 
"Do neba volajuca K*k*.na Piramidova hra otravovanie ludi. Inteligenti v obleku a v civile najvacsi zmrdi."
"cista picovina z prepacenim.....a preco lebo ten chudobny clovek sa na tie peniaze fakt nadreaby mal aku taku korunu a malaspom na chleba ci mlieko...chcel by som aby bohaty ludia pocitily krizu ale poriadnu naprklad:akeje to zit z vyplaty do vyplaty?" 
"Peniaze su zarodkom všetkeho zla!!! To si zapamätajte! Nikdy nič dobreho z nich nevzniklo a ani nevznikne!" 
"Preco niektori zbohatnu a niektori nie? Lebo bohatstva je na planete obmedzene mnozstvo a zbohatnut nemoze kazdy, a vyber toho kto zbohatne je len na tom kto ma aky nizky charakter, cim nizsi, tym bohatsi :)"

Z mnoho podobných reakcií som prišiel na zopár zaujímavých zistení :) Ľudia často krát z finančného neúspechu vinia samotné peniaze, než by mali hľadať príčinu neúspechu. Je to logické, keďže hľadať vinu niekde inde je podstatne jednoduchšia a ľahšia cesta. 

Sú ľudia, ktorí sa nevedia zmieriť s faktom že za informácie je potrebné zaplatiť. Často krát tento fakt berú za okrádanie a nevidia v tom prínos. Som zvedavý, aké by boli reakcie, pokiaľ by bolo finančné vzdelávanie zadarmo. 

Podľa všetkého sú majetnejší ľudia bezcharakterné bytosti, ktoré svoj majetok nadobudli na úkor niekoho iného. 

Aký je Váš názor na finančné vzdelávanie v podobe literatúry, školení, seminárov... ?

11 komentárov:

  1. Nie peniaze sú koreňom všetkého zla. Ale chudoba... ľudia, čo sa topia, radi ťahajú za sebou aj svoje okolie. No málokto je schopný na seba zobrať značnú dávku rizika. A peniaze charakter človeka netvoria, len ho zdôrazňujú. A to že niekto je pri vykonávaní biznisu chladný, znamená, že je profesionál a nie že je necitlivý.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár Majo. Vidím že rozmýšľame rovnako :)

      Odstrániť
  2. Jediné, čo je napísané v tých odpovediach je, že tí ľudia sú príliš leniví, aby niečo urobili, a sami zbohatli.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak toto je úžas. Niektoré názory sú až choré ale tak myslenie ľudí nezmeníš. Jedno ti ale poviem. Kto tak veľmi nenávidí peniaze - nikdy ich mať nebude. Bude ich len viac a viac nenávidieť a pripisovať im svoju zlú finančnú situáciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nech si prestuduju zivot Tomasa Batu, cloveka co si to vyskusal ako robotnik v USA a potom sam vybudoval. A co sa stalo potom? Commies mu to zhrabli, cos bolo chore. No a podobne chore je aj myslenie MINIMALNE 50% populacie (vid. volebne preferencie). Alebo napr. ludia povazuju financne vzdelavanie za ''picovinu'', ale nemaju problem na poste kupovat zreby a dufat ze budu spaseny.

    Myslim ze to by bol v skratke moj nazor.

    (Sorry za interpunkciu, mam len UK klavesnicu)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jemine, tu ste vsetci asi financni makleri, ze?
    jasne, tak podla vas vsetci podme robit maklerov, financnych poradcov a poistovacich agentov... kto ale na tieto profesie vytvori hodnotu? len ti, ktori nieco vyrobia... vo fabrikach na auta, murari na stavbach a dojicky v mastaliach, nie nejaky manazer v obleku, ktory jedinym telefonatom z lietadla zarobi 10 mil €... to nech hovori kto chce co chce, ale nech sa nikoho nesnazi presvedcit, ze jediny telefonat s potvrdenim transakcie dokaze vytvorit hodnotu tolkych penazi...
    a nie, niesom ani murar ani dojic ani magor za pasom, ktory zije od vyplaty k vyplate a teraz si tu vylievam svoje komplexy a tu na vsetko nadavam teraz hlavne na tie financne blbosti... zazil som aj tych kravatakov, ktori sa vozia po vsetkych a vsetkom a s nosom tak vysoko, ze raz si ho nabiju o zarubnu, a az sa tak stane, dozadu budu padat poriadne dlho a hlboko... ked vobec niekedy...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento článok nie je o fin. poradcoch ani o makléroch či sprostredkovateľoch. Vlastne myslím že ak by si si článok prečítal ešte 1x tak by tvoj komentár vyzeral ináč. Je to o názoroch ľudí na finančné vzdelávanie.
      To čo si načrtol vo svojom príspevku môže byť veľmi zaujímavá téma ale nehodí sa k tomuto článku. Každopádne ďakujem za názor :)

      Odstrániť
  6. Málokde sa píše koľko úsilia, štúdia, stresu, financií a prebdených nocí stojí za úspechom tých "bohatých" a čo všetko museli kvôli tomu obetovať (voľný čas, víkendy či čas pre rodinu). A to len preto, lebo čitateľom novín typu Nový čas sa to viac hodí :)
    A ževraj z minimálnej mzdy sa dá ledva vyžiť??
    Pracujem v zberni Tiposu. V obci, žije žena ktorá nikde nepracuje už ani nepamätám, pred týždňom jej sociálka vzala najmladšie dieťa. Ale bez najmenšieho problému mi príde aj 5x za deň kupovať lósy a podávať na Klubkeno!! A z vlastnej skúsenosti viem, že ona nieje výnimka potvrdzujúca pravidlo, práve naopak! V televízii sa budú sťažovať ako nemajú na chlieb ale na čučo sa pálenuo sa vždy nájde :)
    Ja bývam síce s rodičmi ale VŠ+knihy,asi 50% stravy,cestovné si platím sama, zarábam 50€+22€ prídavky a nemám problém vyžiť ešte si aj niečo odložiť
    Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vies katka, nie kazdy kto zaraba malo chodi stavkovat alebo kazdodenne zotierat zreby. Ludia su radi ze mozu aspon par eur zarobit na to aby mali dat co jest svojim detom pripadne ich podporit na skole aby sa mali lepsie ako oni. Skus sa vcitit do koze cloveka co pracuje v jedinom zavode na okoli a nema inu moznost prace. A ak zo 77 € dokazes kupovat knihy na vš, pokryť pol nakladov na stravu a este aj cestovne a dokonca si z toho odlozis tak to ta teda obdivujem....
      mato

      Odstrániť
    2. To ze niekto nema inu moznost je vzdy len iluzia. Pre ludi je pohodlnejsie uskromnit sa a zanadavat si, vystavat okolo svojho zivota mantinely a tvarit sa ze za ne sa neda ist. V reali ma kazdy nespocetne moznosti, staci otvorit oci a zacat sa snazit nieco zmenit. Dokonca aj ti co chodia domov zrobeni ako mulice si pri troske snahy vedia najst hodinku denne, pripadne par hodin cez vikend behom ktorych sa za par mesiacov da nieco vybudovat a budu sa mat lepsie.

      No ako som povedal - je daleko pohodlnejsie nic nerobit a sem tam sa postazovat.

      Odstrániť
  7. Bohuzial pripeast medzi bohatymi a chudobnymi je z velkej casti aj problem spolocensky - spolocnost si sama zvolila bandu smradov ktori degraduju vzdelavanie na uroven memorovania zbytocnosti v menej iluzie ze kazdy kto ma "vseobecny rozhlad" ma vystarane.

    V skolach sa o financiach neuci nic a ak ano tak vacsinou zle (vid dnesna uroven ekonomickych skol u nas). Financna gramotnost ako taka je uzko previazana so "vzdelavacou gramotnostou" - tak ako je dolezite rozumiet financiam samotnym, tak je dolezite pochopit dolezitost vzdelavania.

    Ak proste viem robit len to co aj tisice ludi okolo mna tak mi za to nebude nik platit tisice eur mesacne ked nemusi.

    No, keby ludia tomuto jednemu pochopili, tak by mohli vinit za to ze mukluju v tovarni za 390 EUR mesacne, len sami seba. A to by im uz po voli nebol - vzdy sa totiz hlada lepsie vinnik inde len nie vo mne.

    --

    btw: rozpravka o uspesnych podnikateloch ktori prebdeli noci kym nieco vybudovali je u nas bohuzial casto naozaj len rozpravka. najdu sa taki a sluzi im to ku cti, no prave u nas kde stale silno funguje rodinkarstvo a korupcia, ludia najviac vnimaju tych, ktorym pre to aby zbohatli stacilo ze poznali "tych spravnych" ludi. bohuzial ich vnimaju ako "podnikatelov" namiesto toho aby sa oznacovali pravym menom "zlodej/mafian". aj vdaka tomu ako to cele skresluju media a akym pojmom ich oznacuju, u nas vladne casto doslova nenavist voci tym realnym podnikatelom

    OdpovedaťOdstrániť