Do čerta s obavami, Roztočte to!

K názvu článku ma inšpirovala jedna z mojich obľúbených kníh Roztoč to! Od Garyho Vaynerchuka. Vlastne ma k tomuto článku inšpiroval aj samotný obsah knihy. Tento článok ale nebude o knihe Roztoč to! Nebude to ani žiadna recenzia na túto skvelú knihu. Tento článok bude o všetkých mojich známych aj neznámych, ktorí denno denne premýšľajú o podnikaní.

Určite ich poznáte aj vy. Poznáme ich totiž všetci. Sú to ľudia, ktorí stále rozprávajú o príležitostiach, podnikateľských nápadoch, peniazoch a o tom kde budú a kde by boli keby sa udialo to a udeje hento. 

Ľudia o ktorých píšem majú 2 poznávacie znamenia: 

- o biznise alebo svojich nápadoch výlučne iba rozprávajú. Prv sú nadšení no po čase vždy narazia na problém. 

- podvedome tieto problémy a nedostatky vyhľadávajú aby ich náhodou nemuseli zrealizovať. Od úspešných ľudí sa líšia práve spôsobom ako uvažujú.

Je to doslova choré zmýšľanie a to nie len zopár jedincov. Skúste niekedy počúvať a sledovať ľudí vo vašom okolí. Takto rozmýšľa veľmi početná skupina ľudí! Myslením to samozrejme nekončí. Myšlienky ovplyvňujú aj naše konanie, ktorím vytvárame svet okolo nás. 

Každý jeden nápad alebo myšlienka má nejaké chyby či nedostatky. My sa ale musíme zamerať práve na silné stránky a výhody a  následne hľadať príležitosti ako ich využiť.

Môže za to strach zo zlyhania? 

No a čo že zlyháme. Aj napriek tomu že nezbohatneme alebo sa nestaneme slávni, môžme nakoniec robiť práve to čo nás baví. Realizovať svoje nápady a možno prežiť svoj vlastný sen. Prinajhoršom sa aspoň o niečo pokúsiť. Nepokúsiť sa využiť túto jedinečnú možnosť, ktorú nám život ponúka a splniť si svoje sny by bola zrejem veľká chyba, keďže ďalšiu šancu už nedostaneme.

"Do čerta s obavami, jednoducho sa do toho pusťte!"
Richard Branson 

4 komentáre:

  1. super článok lukáš
    mám pocit ako by si písal o mne :(
    ono sa to ľahko hovorí - pustiť sa do toho
    ale sám viem že to tak nefunguje.
    Neviem či je to blok v hlave alebo skutočne strach. ten strach asi bude silnejší než túžba niečo začať.
    ako ale tento strach prekonať - ako sa odblokovať a skutočne to roztočiť?

    Michal

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. "Neúspech nie je hanbou, hanbou je strach z pokusu"

      Ide o strach z pokusu resp. z pokusu, ktorý zlizá.
      Bojíš sa zrejme zlyhania. Bojíme sa ho všetci. Ten článok je tak trocha ja o mne. Dnes už určite menej ale kedysi som bol presne človekom, akého som opisoval v článku.

      Začal som robiť postupné kroky k tomu aby som to zmenil. Najprv som ale zmenil svoje myslenie.

      Uvedom si čo môžeš stratiť, pokiaľ sa o niečo pokúsiš.
      Tak čoho sa potom bojíme? Vo väčšine prípadov nemáme čo stratiť. Práve naopak, môžme jedine získať. Aj pri zlyhaní môžme získať novú skúsenosť ako to do budúcna nerobiť. Čiže aj zlyhanie nakoniec môžme brať ako úspech, lebo sme sa naučili a získali novú skúsenosť.

      A život je príliš krátky na to aby sme ho prežili v strachu zo zlyhania.

      Mne pomohlo uvedomenie si jednej dôležitej veci a to že pri každom jednom pokuse môžem len získať!

      Odstrániť
  2. Skús to povedať verejne, že chceš podnikať. Povedz to čo najväčšiemu počtu kamošov Potom tlak okolia ťa donúti to spraviť. Sám som to tak urobil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To mi nieco pripomina:D Zrejme sa v tomto clanku najde vela ludi. Myslim ze autor clanku to musel sam zasit. Inac 100 bodov. Zaujimave citanie

    OdpovedaťOdstrániť