Dokážeme si ušiť prácu na mieru?

Je možné ušiť si prácu na mieru? Presne takú po akej túžim a vďaka ktorej sa budem venovať prevažne, tomu čo ma baví? Dnes som si pozrel skvelé video od Tomáša Hajzlera, v ktorom popisuje obrovské možnosti, ktoré nám táto doba prináša. Popisuje dobu, kde nie sme závislí na továrnikoch ani starých životopisoch. Hovorí o tom, aby sme si ušili zamestnanie na mieru. Aby sme prestali pracovať a začali tvoriť. Hovorí o životopisoch 21. storočia, kde naším životopisom sú projekty, do ktorých sme sa zapojili a pod ktorými sme podpísaní. Tomáš kladie veľký dôraz na tvorenie. Tvorenie je podľa neho pud tak silný ako rozmnožovanie a mnohým z nás nie je tvorba povolená v čase, keď sme v práci.



To, čo Tomáš vo videu rozoberá je úplná pravda a nedá sa nesúhlasiť s jeho názormi. Keď som sa nad tým ale zamyslel a išiel trocha do hĺbky tejto problematiky, tak som narazil na určité bariéry. Väčšina ľudí nie len že v práci netvorí, ale myslím, že mnohí z nás toho ani nie sú schopní.

Mnohí z nás tvoriť ani len nevedia. Nie len že to od nás nikto nevyžaduje a nevyžadoval ale nikdy sme sa to ani len nenaučili. Ak si spomeniem na svoje stredoškolské časy (a vôbec to nie je tak dávno), tak skutočne si na tom veľmi školstvo nezakladá. Podmienkou úspechu bolo zapamätať si čím viac učiva. Byť žiak, ktorý je poslušný a plní si úlohy, ktoré sa od neho vyžadujú. Pokiaľ žiak počúva svojho učiteľa, je slušný, robí to čo mu učiteľ povie a dokáže si toho veľa zapamätať, tak je úspešný. Toto je príprava do života (ako študent vysokej školy som názor stále na naše školstvo nezmenil). Takto sa potom správame aj v zamestnaní k svojím šéfom ,ktorých ak počúvame a robíme všetko, čo od nás vyžadujú po prípade ešte niečo navyše, tak sme úspešní zamestnanci. Ale skutočne len málo kto z nás ma v práci podmienky k tomu aby tvoril. Väčšinou sú to len príkazy nadriadeného, ktoré je potrebné vykonať.



A koľkí z nás sú dokonca schopní vytvoriť si vlastnú prácu. Nespoliehať sa na zamestnávateľa ale vytvoriť si vlastné pracovné miesto. To, že máme na to podmienky je jedna veľmi pozitívna vec. Druhá strana mince je ale o čosi menej povzbudivá. Väčšina z nás na to jednoducho nemá! Nikdy sa to od nás nevyžadovala a čo je najhoršie, nikdy sme to nevyžadovali sami od seba. A presne tento prístup je ako liaheň pre výhovorky pokiaľ ide o prácu. Ak si náhodu niekto z nás nemôže nájsť prácu, tak je to vina a chyba každého a všetkého len nie naša. Na vine je štát, ktorý sa o svojich ľudí nestará a politici, ktorí kradnú. Zlé vykorisťovateľské firmy, ktoré nás zle platia a využívajú. Výhovoriek sa vždy nájde veľa. Pokiaľ nejakú máte tak mi ju napíšte do komentáru pod článkom.
"Viac než 8 z 10 ľudí nerobí v živote to čo ho v skutočnosti naozaj baví. Jediný dôvod prečo vlastne chodíme do práce a vykonávame určitú činnosť je pláca. Dokonca to väčšina ľudí považuje za úplnú samozrejmosť a absolútne sa nad tým nepozastavujú." 
Zamyslenie Tomáša Hajzlera teda znie veľmi zaujímavo a určite s ním súhlasím. Jeho prácu sledujem a uznávam to čo robí. Keď sa nad tím ale zamyslím, tak podmienky, ktoré máme ešte nič neznamenajú. To podstatné je totiž v každom z nás a dovolím si tvrdiť, že naša spoločnosť je z väčšej časti na takúto výzvu ešte stále nepripravená.


V tomto videu Tomáš Hajzler natočil videorecenziu o knihe Roztoč to!

Ak so mnou nesúhlasíte a ste to práve vy kto je odhodlaný využiť optimálne podmienky o ktorých Tomáš vo videu rozpráva, tak mám veľkú radosť. Nezabúdajte že nikto vám presný návod ako na to, nedá. Musíte to mať proste v sebe. Pravdepodobne nepatríte k väčšine. Dokážete premýšľať nezávisle od väčšiny. Nepotrebujete aby vás riadil niekto iný, pretože sa dokážete riadiť úplne sami, čo svedčí o vašej zodpovednosti. Viete čo vás baví a čo milujete a dobre si uvedomujete že to čo robíte,  robíte dobre. Odporúčam vám pozrieť si video od Garyho Vaynerchucka v ktorom nabáda ľudí aby robili to čo milujú. Mňa Gary veľmi inšpiroval a verím že dostane aj vás.


Pokiaľ sa vám video páčilo a chceli by ste sa dozvedieť viac, odporúčam vám Garyho knihu Roztoč to!  alebo si prečítajte recenziu na túto knihu.
Pokiaľ ste si prácu na mieru už ušili alebo sa na to len chystáte tak mi napíšte vaše postrehy a názory čoho sa obávate, čo robíte alebo ako sa vám darí. Teším sa na vaše komentáre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára