Ako som začal chodiť skoro spať

Môj nedávny článok o tom "Ako som skoncoval s ponocovaním" zrejme celkom zaujal. Dostal som tiež niekoľko emailov k tejto téme. Rád by som sa teraz podeli o to, ako v tom pokračujem. S ponocovaním som sa pokúšal zápasiť už niekoľko krát, no bezúspešne. Toto je vôbec prvý krát, keď si dokážem udržiavať stanovený režim.

Na svojom smartfóne som si zaviedol budík, ktorý ma počas pracovného týždňa zobúdza 5:30 ráno. Počas víkendu mám budíček nastavený na 6:00. Každý deň mám upozornenie na 18:00. Je to čas, kedy už nevečeriam. 


Ešte donedávna som si takýto režim nevedel ani len predstaviť, no dnes zisťujem, že je to úplne ľahké. Dokonca mi to príde prirodzené a teší ma to. Počas dňa som efektívnejší a stíham toho viac než kedykoľvek predtým. 

Zistil som že v mojom prípade stravovanie veľmi súvisí s režimom skorého zobúdzania sa a chodenia spať. Keďže telo príma potravu najneskôr do 18:00 (zvyčajne o 17:30) k večeru mu zrejme chýba energia. Samozrejme telo je aktívne už od skorého rána (6:00) a preto nemám problém ľahnúť do postele o 22:00.

Taktiež mi pomáha večerná prechádzka, kedy stačí 10-15 minút v tejto zime.

Je to ale aj v hlave. Večer keď idem spať sa už teším na skoré ráno a na prácu, ktorá ma čaká. V neposlednom rade je to aj o rituáloch. Ranný čaj, východ slnka, počúvanie audio nahrávok pred spaním, ... 

Vždy keď som sa pokúšal skoncovať s ponocovaním, tak mi to nevydržalo viac než zopár dní. Teraz je to už ale mesiac a verím, že sa z toho začína pomaly ale isto stávať návyk. Nemyslíte si že fungujem ako stroj a všetky tie časy dodržiavam na minútu presne. Niekedy budík jednoducho vypnem a zobudím sa o 30 minút neskôr, no niekedy sa zobudím aj skôr bez toho, aby ma zobúdzal budík. Niekedy zas zaspím neskôr než by som chcel a niekdy naopak odpadnem do postele skôr než som plánoval.

To ako som fungoval ešte nedávno, kedy som vstával a kedy chodil spať si prečítajte v mojom minulom článku: "Ako som skoncoval s ponocovaním"

A ešte jedna vec na záver. Nezaspávam s notebookom v posteli! Minimálne pol hodinu pred spaním notebook vypína, aby si moje oči oddýchli a radšej si pustím audio nahrávku s príjemným hlasom a pozitívnym obsahom :)

2 komentáre:

  1. Presne podobne som fungoval :D, ponocovanie do 2rano a rozhodeny rezim stravovania. teraz som si skratka povedal ze idem to stiahnut na 22.00, a isiel postupne o hodinu kazdy den dole. teraz uz sa mi dari na 22.00 ist spat a uz aj telo citi ze je cas ist spat. vstavam medzi 5.30-6.30 ako kedy. rezim jedenia je velmi dolezity, telo si tiez zvyka na novy navyk. cize treba aspon 30 dni to robit. rano a vecer si pustam solfeggio hudbu, velmi fajn vec, na nastavenie a precistenie hlavy.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka za tento článok :)

    OdpovedaťOdstrániť