Ako som rozbiehal kníhkupectvo

Dobrý den, narazila jsem na váš online magazín a moc mě zaujal článek o tom, jak jste rozjížděl knihkupectví. Chtěla bych něco podobného rozjet také v Česku, ale nemám moc velký kapitál, protože ještě studuji. Jestli vás můžu poprosit o rady, jak jste začínal. Co všechno to obnáší? Jestli jste narazil na nějaké problémy. Případně, jak nakupujete knihy, jestli máte nějakého dodavatele. Moc by mi to pomohlo. Velice děkuji, s pozdravem a přáním hezkého dne Veronika

Ahoj Veronika.

Kníhkupectvo upbook.sk som rozbiehal taktiež bez kapitálu. Mal som postarané (vďaka podnikateľskému príspevku) o odvody na 2 roky. Taktiež to robím popri vysokej škole. 

V prvom rade je dobré nájsť si dodávateľa (v tomto prípade distribútora kníh) Oplatí sa osloviť priamo vydavateľstvá. Tie dokážu poskytnúť vyššiu maržu. Predpokladám že dodávateľov budete potrebovať viacero. Mnoho z nich ma určené minimálne odbery (dajme tomu že musíte spraviť objednávku minimálne za 100 - 150 eur) Nie je to ale pravidlo. Je možné, že nájdete dodávateľa, ktorý bude ochotný vám poslať jeden výtlačok kuriérom. Všetko je o dohodnutých podmienkach. 

Na začiatku som bol nútený objednávať knihy na sklad. Jednoducho som nemal také množstvo objednávok, aby som vykryl minimálne množstvo v hodnote 100 eur. 

Distribútor či vydavateľstvo vám dokáže poskytnúť na knihy maržu od 25% do 50% z MOC (maloobchodnej ceny) 

Distribútor vám zvyčajne vystaví faktúru s dobou splatnosti. Je ale možné že ako nový odberateľ budete musieť určitú dobu platiť za tovar vopred po prípade na dobierku. 

Nájdite si taktiež dodávateľa na baliaci materiál (a je úplne jedno čo budete predávať) Na pošte majú baliaci materiál najdrahší. O niečo lepšie je to v papiernictvách, no pokiaľ chcete prevádzkovať eshop a robiť biznis, tak potrebujete dodávateľa, ktorý vám dodá baliaci materiál za pár centov. Vyhnite sa teda MOC. 

Snáď som zodpovedal základné otázky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára