Lukáš Matta, redaktor imhd.sk a mojandroid.sk

Kto je Lukáš Matta?

Ahoj svet! Volám sa Lukáš a som čerstvo 18 ročný Košičan. Tu som sa aj narodil a vychodil dve školy. Po „základke“ som nastúpil na osemročné bilingválne gymnázium Jana Amosa Komenského, kde som tento rok aj zmaturoval. Venujem sa IT oblasti a doprave. Veľmi ma bavia social media a social media marketing, reklama, rôzne gadgety a všetky moderné technológie. Kódim weby a rád by som trošku nakukol aj do vývoja pre mobilné platformy, najmä pre Android OS. Práve mobily sú mojou ďalšou záľubou. Rád o nich píšem, testujem ich hardware i software a tiež pracujem ako redaktor portálu MojAndroid.sk, kde sa môžem realizovať (smiech). Druhu veľkou oblasťou mojich záľub je doprava - najmä tá verejná.


Som klasický „emhaďák“, ktorý má kamošov vodičov, no ja si k tomu priberám aj profesionálne venovanie sa tejto problematike a to prácou na webe imhd.sk. Okrem mestskej dopravy ma veľmi bavia železnice a problematika riadenia dopravy a odbavovacích či komunikačných systémov, akými sú orientačné tabule, čipové karty a pod. Teda opäť taká menšia rola „ajtí“.


Čo budeš robiť po škole?

Uff, to je momentálne aktuálna otázka, keďže som zmaturoval a čakajú ma prijímačky na výšku. Prihlášku som podal na Technickú univerzitu v Košiciach na odbor Infromatika, ale na prijímačky sa takmer vôbec necítim, keďže matiku som v škole už rok nemal... Holt, musím zamakať. Druhou školou je Univerzita Pavla Jozefa Šafárika taktiež v Košiciach, kde som si dal odbor Masmediálne štúdiá, pretože médiá ú tiež mojou obľúbenou parketou. A aby som využil moju štátnicu z angliny a maturitu z francúzštiny, podal som si prihlášku do Prešova na Prešovskú univerzitu na odbor Prekladateľstvo a tlmočníctvo – anglický a francúzsky jazyk spolu s kultúrou... Tak uvidíme, čo mi vyjde :-) Držte labky! Bez ohľadu na výšku by som sa chcel v budúcnosti venovať social mediám, webom, marketingu, alebo reklame. Rád by som sa podieľal na nejakom tom start-up projekte a chcel by som začať vývijať pre Android. Čo sa týka dopravy, dokázal by som pracovať v oblasti jej riadenia... Mám toho teda veľa, tak snáď sa niečo podarí.

Čo je to mojandroid.sk

MojAndroid.sk je stránka Slovensko – Českej Android komunity, kde sa venujeme Android telefónom, tipom na aplikácie, alebo hrám a novinkám zo sveta systému Android. Našich fanúšikov a celú Android komunitu máme radi a vážime si ju, preto spolu s partnermi pripravujeme aj pravidelné stretnutia nazývané Android RoadShow nabité prednáškami, predstavovaním noviniek a dobrou náladou. Taktiež podporujeme slovenských vývojárov a ich aplikácie. Novinkou na našom webe je rýchlo sa rozrastajúci Android Bazár kde môžete predať, alebo kúpiť Androidové telefóny.
Akou formou propaguješ mojandroid.sk?

Ako propaguješ web mojandroid.sk a imhd.sk?

Propagáciu MojAndoid ale aj imhd-čka sa snažím robiť čo najviac na sociálnych sieťach, keďže som aktívny (takmer) na všetkých sieťach. Samozrejme o projektoch, na ktorých (spolu)pracujem hovorím aj mimo internetu a snažím sa ich rozširovať medzi známych či priateľov. Na oboch weboch máme aj Facebook stránky, komunikujeme na Twitteri aj na Google+. A samozrejme, žijeme z reklamy, ako asi každý na nete, takže sem-tam sa niečo objaví...

Ako vidíš v budúcnosti mojandroid.sk

Náš web je síce „len“ pre územie dvoch štátov a nemôže sa vyrovnať webom ako napríklad Engadget čo sa týka návštevnosti, no za ten čas, čo tu pracujem, vnímam jednoznačný nárast kvality nášho webu, jeho rozšírenie do povedomia návštevníkov a teda aj nárast návštevnosti. Určite chystáme skvalitnenie webu, článkov, opäť rôzne súťaže či iné aktivity... nechajte sa prekvapiť :-)


Aké vysoké sú náklady spojené s prevádzkovaním mojandroid.sk?

Náklady na prevádzku naozaj neviem, to je otázka skôr na šéfa. Hosting máme u WebSupportu, kde sk. doména stojí tuším niečo okolo 16... Čas, ktorý venujem MojAndroid je rôzny. Nepíšem tam veľa článkov, no dianie vo svete mobilov sledujem každý deň a keď sa niečo zaujímavé nájde, napíšem o tom. Momentálne plánujem jeden veľký návod na... nechajte sa prekvapiť :-) V redakcii je nás šesť – ja, Michal Chabada, Zdenko Šmondrk, Fero Chovaňák, Martin Krcho a Ondrej Ličko.

Je mojandroid.sk záľuba alebo biznis?

Určite záľuba. Všetci to robíme pre potešenie a dobrý pocit. To isté platí aj o imhd i keď tam dostávam niečo za prácu. Ale nerobím to pre to. Imhd ako aj MojAndroid sú mojím hobby a veľmi si vážim, že môžem byť členom tak skvelých webov a skvelých teamov.

Keďže na webe mojandroid.sk sa venuješ prevažne mobilným telefónom s operačným systémom Android, predpokladám že ho používaš aj ty.

Samozrejme, ako inak (smiech). Aj keď som pracoval aj s konkurenciou a ako profesionál viem oceniť výhody aj iných systémov, k srdcu mi prirástol práve zelený robot. Môj telefón je Samsung Galaxy S II, ktorý poháňa 1,2 GHz dvojjadrový procesor Cortex-A9 s grafikou Mali-400MP podporovaný 1GB RAM pamäťou. Verzia systému je najnovšia, teda Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich, ktorý si neviem vynachváliť. Telefón má nádherný obrovský 4,3“ kapacitný multidotykový a vysoko kontrastný Super AMOLED Plus displej, na ktorom sa pracuje prosto úžasne. Môj miláčik sa mi páči aj v tom že je tenký len 8 a pol milimetra a má veľmi kvalitný 8 megový foťák s nahrávaním FulHD videa s ostrením pri 30fps. Už môj prvý Android bol Samsung a tejto značke som verný. Teda aspoň čo sa týka rodiny Galaxy S.

Aký je tvoj názor na Iphone a jeho OS ?

Touto otázkou si ma veľmi nepotešil, heh. Na internete som známy ako hejter Applu, no nie je to úplne tak. Mnoho vecí na filozofii Applu a jeho systému iOS mi nesmierne vadí, no na druhej strane viem oceniť aj jeho nesporné výhody. Ak ale porovnám systém Android a iOS, u mňa jednoznačne vyhral Android pre jeho možnosti prispôsobenia, prepracovaných notifikácií, widgetov na plochách a hlavne zdieľaním. Zdieľanie na Androide je naozaj skvelé. Tieto možnosti mi bohužiaľ iOS neponúka. Samozrejme pod pojmom Android nemyslím lacný telefón s menej ako gigovou RAM-kou a dvojjadrom. Možno si poviete že som náročný a to teda naozaj som. Systém pobeží svižne a bez sekania aj na polgigovej pamäti s gigahertzovým jednojadrom, no keď chceme porovnávať, tak dodržme parametre, aké ma iPhone :-D V dohľadnej dobe plánujem urobiť nezaujaté (!) video s porovnaním funkcií iOS a Androidu a už teraz môžem povedať že to bude pecka. Ehm, kto mi požičia kameru? :-D


Čo je to imhd.sk

Portál imhd.sk vznikol v roku 2000 ako nekomerčný projekt zameraný na podporu mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Založil ho môj šéf a dobrý priateľ Michal Dekánek. Jednou z príčin, prečo imhd vôbec vzniklo, bola aj Michalova nespokojnosť s tým, že na webe bratislavského Dopravného podniku majú cestovné poriadky iba z konečných zastávok a iba vo formáte .gif. Tak Michal „zasiahol“ a postupom času sa web rozrástol aj o mnohé ďalšie slovenské mestá a momentálne si drží poprednú priečku najnavštevovanejších slovenských webov. Web je od mája 2005 prevádzkovaný neziskovou organizáciou mhd.sk, občianske združenie a od roku 2009 prebieha spolupráca s portálom Zoznam.sk. Náš web ale neslúži len na prezeranie cestovných poriadkov, máme tam tisícky krásnych fotografií od fanúšikov dopravákov, katalógy vozidiel, správy z diania v konkrétnom dopravnom podniku, prepravné podmienky, tarify, diskusné fóra, dispečerské fóra a špeciálne pre Košice aj Off-topic fórum (smiech) a mnoho mnoho ďalšieho. Vyvinuli sme aj Plánovač pre dokonalé automatické naplánovanie trasy. Novinkou je mobilná aplikácia zatiaľ pre platformu Android OS.

Ako vidíš v budúcnosti imhd.sk

Imhd-čko vidím veľmi ružovo a to najmä preto, že ľudia nikdy neprestanú cestovať MHD a teda budeme stále žiadaní. 12 rokov existencie nás upevnilo na trhu, takže ďalších 12 rokov vidím minimálne tak dobre, ako tých predošlých. Pred časom sme začali byť aj z mojej iniciatívy aktívni na sociálnych sieťach a tak si prajem, aby sme boli aj tam tak udomácnení, ako na klasickom webe. V dohľadnej dobe plánujeme našu mobilnú aplikáciu uvoľniť pre všetky moderné platformy, rozšíriť funkcionalitu, kvalitu aplikácie a ponúkané mestá v nej. Držte nám teda palce, nech sa nám to vydarí a mne tiež, aby som sa spolu s kolegom Base-om vzorne staral o to naše košické imhd...


Osobný blog: lukasmatta.eu

Počet článkov: 53

Najčítanejší článok: Neviem či najčítanejší, ale najkladnejšie hodnotený bol http://lukasmatta.eu/index.php?page=prispevok&id=51 . Ľuďom sa páčili články o Facebook Moo Cards a aj o Kinder Surpise hračke.... 

Sociálne siete: Seba, ale aj mojandroid či imhd prezentujem na všetkých rozšírenejších sieťach.
Nájdete ma od Facebooku, Twitteru, cez Google+, YouTube, Foursquare, až po last.fm či Linkedin. https://www.facebook.com/lukas.matta 

Náklady spojené s prevádzkou: Môj web mi sponzoruje WebSupport, takže mesačne neplatím nič. Inak by ma to stálo niečo cez 30€. Platím si ale doménu, čo ma ročne vychádza asi na 14€.

Návštevnosť UIP/deň:

PageRank: Ajajaj, klesol mi z 3 na 2 :-(

Celkový počet zobrazení: Neprezradím :-P

Redakčný systém: Môj vlastný CMS

2 komentáre:

  1. Tesim sa na porovnanie iOS vs Android ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Samsung Galaxy S II je pecka ale už sa chystam na III :) čo ty ako odborník na tento kúsok hovoríš?

    OdpovedaťOdstrániť